31 Aralık 2017 Pazar

Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunur mu?

   Olunmaz...

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz(Uğur Mumcu)

   Bir insanın herhangi bir konuda fikir sahibi olması önemlidir. ''Bu konuda fikrim yok'' diyen bir insanla karşılaşmakta zordur. Fikrin temelinde ise bilgi vardır. Bir konuda bilgi sahibi olduktan sonra fikirler o bilginin üzerine inşa edilir.

   Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunuyor ise, söylenilen şey fikir değil, ön yargı ve varsayımdır.
Bir konuda bilgi yoksa, olan bilgi de eksik veya yanlışsa fikirde hatalı olur. Daha doğrusu fikir denilen şey ön yargı ve varsayım olur. 


   Bilgiye gerek duymadan fikir sahibi olmayı sürdürmek ise oldukça zararlıdır. Yanlış bilgi üzerinden fikir yürüten bir kişiye rasyonel gerçekler üzerinden fikrinin yanlış olduğunu söylediğiniz zaman buna şiddetle karşı çıkar. Çünkü o kişi için doğru olan rasyonel gerçekler değil, fikri zannettiği önyargı ve varsayımlardır. 

   Sosyal medyanın verdiği en büyük zararlardan birisi de budur. Ahlak ve şeref konusunda eksiklik yaşayanlar için sosyal medyada yalan ve iftira üretmek oldukça basit ve kolay bir iş haline dönüşmüş. Üretilen bu yalanlar sorumluluk hissetmeden,doğruluğu teyit edilmeden paylaşıldığı zaman bunu görenler yalanlar üzerinden fikir sahibi oluyor, zihinler kirletiliyor.

   Yalanların havada uçuştuğu, iftiraların birbirini kovaladığı, zihinlerin kirletilmeye çalışıldığı bir ortamda aklımıza mukayyet olup doğruyu bulmak dileğiyle ...


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder