16 Aralık 2017 Cumartesi

%11.1'lik büyümenin sebebi...

          Türk ekonomisi, yılın 3.çeyreğinde %11.1 lik bir büyüme gerçekleştirdi. Bu büyüme oranıyla 3.çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomiler arasında ülkemiz birinci sırada yer aldı. %11.1'lik yüksek büyümenin sebebine geçmeden şunu söyleyelim.

          %11.1'lik büyüme bazı çevrelerce rahatsızlığa yol açtı. Rahatsız olanlar kendi ülke insanımız.
15 yıldır ''ekonomi çöktü, battık, ekonomik kriz çıkacak, herkes açlıktan ölüyor'' ezberini yapan, Türkiye, Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girse ''yalan söylüyorlar, olamaz öyle bir şey, bizim ekonomimiz iyi olamaz'' diyecek çaptaki insanlardır.
Desteklediği parti iktidarda değil diye, ülke çıkarına olan her şeyde hazımsızlık duyan insanlardır.

          Sosyal medyada konuyla ilgili haberlere yapılan yorumları okuyunca anlıyorsunuz ki neredeyse Ak partiye küfür edecekler bu ekonomi niye %11.1 büyüdü diye. Eeee yıllardır ''ekonomi batacak'' deyipte ekonomi batmayınca, aksine büyüyünce bu insanlarda doğal olarak değişik ruh haline giriyorlar. Sağa sola çamur atma derdine düşüyorlar.

          Sadede gelecek olursak...

          %11.1 lik büyüme anormal bir büyümedir.. Bunun sebebi de 'baz etkisi'dir. Çeyreklik büyüme, önceki yılın aynı çeyreğindeki büyüme esas alınarak hesaplanıyor.
Ekonomimiz, geçen yılın 3.çeyreğinde fetö belası yüzünden %0.8 küçülmüştü. Hal böyle olunca bu çeyrek büyümede yüksek çıkıyor. Baz etkisinde arındırıldığı zaman %6 dolaylarında büyüme ortaya çıkar ki bu iyi bir rakamdır.

          Baz etkisi olayı her zaman var olan bir durumdur. Sadece bu döneme veya ülkemize has bir durum değildir.

          Görüldüğü gibi mesele bu kadar basit. %11.1 lik büyümeyi görünce çıldırmaya, öfkelenmeye, hazımsızlık yaşamaya gerek yok. Öküz altında buzağı arayıp, türlü türlü senaryolar yazmaya hiç gerek yok. İnternete girip, objektif ekonomist yazarları okumak yeterde artar bile.

          İnsan düşünmeden edemiyor.
Ülkemizin ekonomisi büyüdükçe, kendisi küçülen kaç tane insan var diye?
   

1 yorum:

  1. Haklısınız öküz altında buzağı aramanın bir anlamı yok kulaktan kulağa dolma bilgilerle laf kalabalığı yapmanın da bir anlamı yok. Hazine müsteşarlığının resmi sitesine girerseniz Türkiye Cumhuriyetinin günden güne iç ve dış borçlarının artığını faiz,enflasyon,vergilerin ne denli yükseldiğini borçlanmaların neler olduğunu görebilirsiniz.

    YanıtlaSil